Het ontstaan van de Nederlandse Republiek

De Nederlandse republiek of de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was een republiek die ruim 400 jaar geleden ontstond en heeft geleid tot het Nederland dat we nu kennen. De republiek werd in de 17e eeuw een van de machtigste naties en had zowel politiek als economisch veel macht.

In de 16e eeuw bestaat Nederland nog uit onafhankelijke provincies die in die tijd nog tot het Spaanse rijk behoorden. Doordat er onenigheid ontstaat tussen de Nederlanders en de Spaanse regering ontstaat er een opstand. De opstand wordt geleid door Willem van Oranje en in de tweede helft van de 16e eeuw begint de tachtigjarige oorlog, een oorlog tegen de Spaanse machthebber in Nederland.

De Nederlandse provincies besluiten dat samenwerking nodig is om een front te vormen tegen de Spanjaarden. De Unie van Utrecht ontstaat, een Unie die voor een groot deel bestaat uit het land dat nu Nederland is. Er ontstaat ook een Unie van Atrecht, de zuidelijke Nederlanden, deze delen behoren vandaag de dag vooral tot Belgiƫ.

Rond 1580 besluiten de noordelijke Nederlanden om zich onafhankelijk te verklaren van Spanje. Ze hebben genoeg van de koning van Spanje en ze willen een bestuurder die meer opkomt voor de mensen. Het zuidelijke deel van de Nederlanden (Belgiƫ) is hier echter niet mee eens en zij wilden onder het gezag van Spanje blijven.

Hoewel de noordelijke provincies de onafhankelijkheid verklaren, is er wel nog de wens om een landsheer te hebben. Het lukt echter niet om een geschikte landsheer te vinden en na een poging met zowel een Franse als Engelse landsheer wordt besloten om in 1588 het volk de macht te geven. De Nederlandse Republiek is daarmee geboren.

In de jaren na de onafhankelijkheid en de oprichting van de Republiek zal Nederland al snel vele successen boeken. In de 17e eeuw beleeft de Republiek de gouden eeuw. De republiek heeft een sterk leger en een sterke marine opgebouwd en Nederland heeft daardoor wereldwijd veel macht. Dankzij de sterke handelsgeest weet Nederland in deze periode een enorm vooruitstrevend en welvarend land te worden.