Affaire rond Edward Snowden duurt voort

edward-snowden-headerThe Guardian, een van de belangrijkste kranten in de wereld, heeft in mei afgelopen jaar een behoorlijk risico genomen om geheime NSA-documenten te plaatsen in hun krant. De informatie die gepubliceerd is door de krant is afkomstig van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Amerikaanse afluisterpraktijken

Edward Snowden was werkzaam voor de CIA en werkte als systeembeheerder voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. In een interview met een journalist van the Guardian vertelt Snowden dat de NSA elk stukje communicatie door middel van het PRISM-programma tussen mensen wordt onderschept en opgenomen. Met deze publieke openbaring over de Amerikaanse afluisterpraktijken heeft hij voor veel internationale opschudding gezorgd. De Amerikaanse autoriteiten zijn nog op zoek naar de klokkenluider en ze willen hem in eigen land voor de rechter dagen. Naar verwachting schuilt hij ergens op een geheime locatie in Rusland, buiten het bereik van de Amerikaanse autoriteiten.

Het volk beslist

Mensen vragen zich af waarom hij deze geheime informatie openbaar heeft gemaakt. In een video waarin hij zijn motivatie duidelijk probeert te maken zegt hij het volgende: ‘I think that the public is owned a publication of the motivation behind the people who made this disclosures that are outside of the democratic model.’ Edward Snowden vindt dat het volk moet beslissen of de Amerikaanse overheid door mag gaan met het gebruik van dit soort programma’s.

Held of verrader?

Het lekken van de geheime informatie brengt een internationale discussie op gang. Is Snowden nou een ‘held’ of een ‘verrader’? Aan de ene kant wordt gezegd dat veiligheidsdiensten de vrijheid moeten hebben om gegevens te onderscheppen als dit in het belang is van de veiligheid. Snowden is echter van mening dat een alwetende staat de grootste bedreiging vormt van de vrijheid van de mens. Aan de andere kant wordt er over Snowden gezegd dat hij een narcist is die thuishoort in de gevangenis. De NSA was volgens hen genoodzaakt om bepaalde missies uit te voeren waarbij elektronische communicatie onderschept moet worden ten voordele van de veiligheid van de burgers.

Einde is nog niet in zicht

De onthullingen van Edward Snowden zijn nog steeds bezig en naar verwachting zal dit de komende maanden nog doorgaan. Zo meldde The Guardian op 24 oktober dat de Amerikaanse overheid telefoongesprekken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd wat opnieuw aanleiding gaf is voor veel ophef.